Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης


IMG_0112


Ιστορία του Μπιτ Παζάρ
Πρόκειται για τη μοναδική αγορά παλαιοπωλείων στη πόλη. Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ φτάνει πίσω στο 1928 και φέτος κλείνει τα 80 χρόνια ζωής. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα και κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Τα κτίρια αυτά εγκαινιάστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928. Χαρακτηριστική είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές. Από τα παλαιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα και τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες «Αγορά της ψείρας», (μπιτ στην τούρκικη γλώσσα) καθιερώθηκε το όνομα της προσφυγικής αγοράς : Μπιτ – παζάρ. Στο Μπιτ – παζάρ εκτός από παλιά ρούχα μπορούσε να βρει κανείς χιλιάδες μικροαντικείμενα και ψιλολόγια, πράγμα που ισχύει και σήμερα.





4 σχόλια:

mia maria είπε...

Τι όμορφες φωτογραφίες! Καλημέρα!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Πολύ όμορφη αγορά (λες ότι είναι και αγορά και σήμερα)
Μακάρι να τη διατηρήσουνε
Καλό απόγευμα..

Unknown είπε...

Ενας χώρος που μπορείς να βρεις εξαιρεικά κομμάτια,αλλα που σε κανει και να ονειρεύεσαι που,πως πότε στόλιζαν καποια σπίτια και να θλιβεσαι τατόχρονα οταν σκεφθείς γιατί ταχα βρίσκονται εκεί σήμερα;;τι ν'αφταιξε;;;
Στο χώρο αυτό βρθηκαν πολλά εργα τεχνης και ιστορίας της δομής της προπολεμικής και μεταπολεμικής κοινωνίας της Θεσ/νίκης,οταν οι νοικοκυρές επιρεασμένες απο τοτε ΛΑΙΦ ΣΤΑΙΛ του πλαστικου καλουσαν τον παλιατζή ,οχι να πουλήσουν αλλά να ξεφορτωθουν την ιστορία μιας γενιάς.
Οι κάτοικοι των περιφεριακών κοινοτήτων της Θεσ/νίκης μεχρι την εποχή του '60 εδιναν το ραντεβου τους για ψώνια στο Μπιτ -Μπαζάρ.
Υπάρχει και η εκφραση Μπιτ-παρα,δηλαδή,το πήρα φθηνα ΄το εδωσα τζ'αμπα.

Glennis είπε...

This looks a great place to visit, some lovely cafes with nice food like your next post would be a treat.