Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Στου Λυκούργου Λογοθέτη τα λημέρια



IMG_0074 (3)

Το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη, ηγέτη των Σαμίων κατά των Τούρκων στην Επανάσταση του 1821, κατασκευάστηκε σε υπολείμματα αρχαιολογικών κτισμάτων, για τις ανάγκες της Επανάστασης και στέγασε το στρατηγείο των Σαμίων, στην προσπάθεια αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.





IMG_0072 (4)

Έχει μήκος 400 μέτρα, χτίστηκε το 1824 με τη συνδρομή όλων των Σαμίων για την άμυνα κατά του Οθωμανικού στόλου. Δίπλα στο Κάστρο, είναι χτισμένος ο μεγαλοπρεπής ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου ημέρα κατά την οποία το 1824 σώθηκε η Σάμος από την ορμή των Τούρκων.





IMG_0047 (5)

Σήμερα το κάστρο λειτουργεί σαν μουσείο μετά από μια περιπετειώδη ανακαίνιση διάρκειας 10 χρόνων.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας ξεναγήσω στο εσωτερικό του μουσείου που είναι πραγματικά ένας θαυμάσια ανακαινισμένο μνημείο.


Και κάτι ακόμα προς τον νυν Δήμαρχο : Κύριε Γεωργιάδη η σκεπή φτιάχτηκε; Στα μέσα του Οκτώβρη έτρεχε νερό της βροχής πάνω στο πανάκριβο ξύλινο πάτωμα, υποθέτω πως το ξέρετε. Αν όχι βιαστείτε λίγο, ίσως προλάβετε μέχρι το τέλος της χρονιάς....



IMG_0046 (5)





IMG_0045 (6)

Φωτογραφία του κάστρου το 1904 . Από το μπλογκ Samosold






Λυκούργος Λογοθέτης

Αρχηγός της σαμιακής επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Ο Λογοθέτης Λυκούργος έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο που απέκτησε αργότερα, ως μέλος επαναστατικής οργάνωσης, της Φιλικής Εταιρείας, η οποία προετοίμασε την επανάσταση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Γεννήθηκε στο Καρλόβασι το 1772. Το όνομά του ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην Πορφυριάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, στη σχολή Κουρού Τσεσμέ, όπου διδάχτηκε Λογική και Φιλοσοφία από τον Ευγένιο Βούλγαρη. Εργάστηκε ως γραμματέας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μετά στη Βλαχία κοντά στον ηγεμόνα Κων/νο Υψηλάντη.
Εκεί διορίστηκε από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο Σούτσο θησαυροφύλακας και απέκτησε τον τίτλο του Λογοθέτη. Στο Βουκουρέστι πήρε μαθήματα ιατρικής και φαρμακευτικής και έμαθε λατινικά και ιταλικά. Όταν επέστρεψε στην Πόλη αναμίχθηκε στη διαμάχη Καρμανιόλων – Καλλικαντζάρων, των δυο παρατάξεων της Σάμου που διαγωνίζονταν για την κατάκτηση της προυχοντικής εξουσίας στο νησί, παίρνοντας το μέρος των πρώτων. Οι δεύτεροι τον συκοφάντησαν και πέτυχαν να καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές και να εξοριστεί στο Άγιον Όρος. Το 1810 του δόθηκε χάρη και γύρισε στη Σάμο.

3 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Καταπληκτική ανάρτηση Νικόλα και όπως πάντα υπέροχες λήψεις!!!
Έχω να επισκεφθώ τον πύργο, από τα χρόνια του Δημοτικού!!!!
Ανυπομονώ και για την ξενάγηση στο εσωτερικό του.
Φιλιά στο σπίτι
Καλημέρα

Costea Andrea Mihai είπε...

superb reportage!! regards

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΟΦΟΝΙΑ